Czarny las

Dziś mam dla Was przepis na Czarny las- wydanie 2
(pierwszą wersję znajdziecie: tutaj).
Dzisiejsza propozcja ciasta zawiera mrożone owoce takie jak truskawki, wiśnie, jagody, jeżyny i porzeczki, dwie masy śmietanowe- kakaową oraz jasną i gorzką czekoladę.
Mniaaaaaaaam!

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek,

1 szklanka cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
2/3 szklanki gorzkiego kakao,
masy śmietanowe:
950 ml śmietany 30%,
250 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy,
dodatkowo:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
mrożone owoce (truskawki, maliny, jagody, etc).

Wykonanie:

Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną pianę, do której dodajemy stopniowo cukier.
Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli i studzimy,
500 ml śmietany 30% ubijamy, dodajemy 4 łyżki cukru pudru i serek mascarpone.
Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną gorzką czekoladę, czubatą łyżeczkę gorzkiego kakao i całość dokładnie mieszamy.

Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy rozmrożone owoce a na nie masę czekoladową.
Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu.

450 ml kremówki ubijamy wraz ze śmietan fixami i nakładamy na wierzch biszkoptu.

Tabliczkę gorzkiej czekolady tarkujemy na wierzch naszego ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

4 komentarze

  1. magdula

    2018-01-14 at 16:21

    Jejkuuu… mniaaaaaam! Żałuję, że nie mam szczęścia do pieczenia ciast, teraz Twój Czarny las będzie śnił mi się po nocach 🙂

    1. paapilotkaa

      2018-01-15 at 05:42

      Hej 🙂
      Przepis jest dość prosty więc myślę, że każdy sobie poradzi.
      Daj znać czy podjęłaś wyzwanie i zrobiłaś ciacho 🙂
      Pozdrawiam!

  2. Anna

    2018-03-12 at 14:05

    Witam
    Czy do biszkoptu nie trzeba dodać proszku do pieczenia?
    Pozdrawiam

    1. paapilotkaa

      2018-03-29 at 07:38

      Nie, do biszkoptu nie dodajemy już proszku do pieczenia.
      Pozdrawiam!

Leave a Reply