Mazurek

Mam dziś dla Was przepis na pysznego, kruchego mazurka z masą kajmakową i mnóstwem bakalii.
Od momentu, kiedy pierwszy raz spróbowałam tak podanego mazurka nie wyobrażam sobie bez niego świąt Wielkanocnych.
Mazurek możemy zrobić 2-3 dni przed świętami aby nawilgł.
Mniaaaam!

Mazurek

Składniki:

400 g mąki pszennej,
100 g cukru pudru,
250 g margaryny,
2 łyżki śmietany 18%,
2 żołtka,
opakowanie cukru waniliowego.

dodatkowo:
puszka masy kajmakowej,
bakalie: żurawina, orzechy włoskie, orzechy ziemne, suszone morele, suszone plastry ananasa, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, zimną margarynę, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto należy rozwałkować i uformować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Mazurka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i syto posypujemy bakaliami.
Ciasto przechowujemy w suchym miejscu, przykryte ściereczką.

Smacznego!

Leave a Reply