Letnie ciasto z porzeczkami i truskawkami

Kolejną moją propozycją jest lekkie, maślankowe ciasto, gdzie słodki smak truskawek przeplata się z orzeźwiającymi czerwonymi porzeczkami.
Mniam!

Ciasto z porzeczkami i truskawkami

Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 g czerwonej porzeczki,
300 g truskawek.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi
i obranymi z gałązek porzeczkami i obranymi z szypułek truskawkami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.

Smacznego!

Leave a Reply