Racuszki drożdżowe z truskawkami

Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne racuszki drożdżowe z truskawkami.
Idealne zarówno na przekąskę jak i danie główne. 
Mniam!

Racuszki drożdżowe z truskawkami

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
40 g drożdży,
1/2 szklanki mleka,
4 łyżki cukru pudru,
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
około 30 truskawek,
olej.

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Całość dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
W międzyczasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży
i mąkę.

Całość dokładnie miksujemy.
Na rozgrzany olej nakładamy łyżką racuszki, na których układamy truskawki.,
Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi około 15 racuszków.

Smacznego! 

Leave a Reply