Torcik grysikowy z truskawkami

Nadszedł czas na przygotowanie torciku truskawkowego z masą grysikową.
Główną zaletą tego ciasta jest łatwość w przygotowaniu a największą wadą – że szybko znika z talerzy.
Polecam do wypróbowania!

Torcik grysikowy z truskawkami

Składniki:

750 ml mleka,
3/4 szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3/4 szklanki kaszy manny,
125 g masła,
500 g truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
750 ml wody
80 g biszkoptów.

Wykonanie:

Mleko, masło, cukier, cukier waniliowy musimy zagotować.
Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut.
Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy biszkopty.
Na biszkopty wylewamy gorącą masę.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż i układamy na jeszcze ciepłej masie.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
Lekko tężejącą galaretką zalewamy nasz torcik.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!

Leave a Reply