Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie.
Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Uwielbiam!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

1/2 kg mąki,
szklanka letniego mleka,
jajko,
40 g świeżych drożdży,
100 g masła,
3/4 szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
800 g rabarbaru,
łyżeczka cynamonu,

Kruszonka:
100 g mąki,
50 g zimnego masła,
50 g cukru.

Wykonanie:

Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce.
Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku.
Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane).
Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę.
Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar.
Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski.
Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.
Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta.
Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar
i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.

Smacznego!

Leave a Reply