Naleśniki po gruzińsku

Dzisiejsza propozycja na obiad to naleśniki po gruzińsku.
Jestem pewna, że chrupiące naleśniki
z farszem z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki, podane z jogurtem typu greckiego nie jednemu z Was przypadną do gustu.
Smacznego!

Naleśniki po gruzińsku 

Składniki:

naleśniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).

farsz:
4 ziemniaki,
25 dag białego twarogu,
cebula,
sól,
pieprz,
śmietana. 

+ jogurt typu greckiego

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby się zeszkliła.
Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy naleśniki:
Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon.
Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło.
Naleśniki podajmy z jogurtem typu greckiego.

Smacznego!

Leave a Reply