Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Macie ochotę na pyszne, kruche ciasteczka z jabłkami
i cynamonem?
Więc do kuchni marsz! Ciasteczka piec czas!
Mniaam!

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki,
250 g margaryny,
1/3 szklanki cukru pudru,
łyżka śmietany,
2 żółtka,
jajko,
4 duże jabłka,
szczypta cynamonu,
+ cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalki.
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę,
Ciasto cienko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy okręgi.
Na każdym okręgu układamy kilka kosteczek jabłek, posypujemy cynamonem i składamy na pół.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia).
Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply