Chałwowiec

Dzisiejsza propozycja to ciasto dla prawdziwych łasuchów!
Mam nadzieję, że połączenie słodkiej chałwy i smaku czarnej porzeczki przypadnie Wam do gustu!
Polecam!

Chałwowiec

Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej,
5 żółtek,
20 dag zimnej margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa kokosowa:
5 białek,
1/2 szklanki cukru,
20 dag wiórek kokosowych.

Masa sezamowa:
20 dag sezamu,
2 łyżki miodu,
10 dag margaryny,
1/4 szklanki cukru.

Masa chałwowa:
20 dag margaryny,
20 dag chałwy,
1 budyń śmietankowy,
300 ml mleka,
słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części.

Masa kokosowa:

Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Pierwszą część ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przygotowaną masą smarujemy przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). 

Masa sezamowa:

W rondelku roztapiamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy sezam i dokładnie mieszamy.
Drugą część ciasta ponownie układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Masą sezamową smarujemy drugie ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

 

Masa chałwowa:

250 ml mleka gotujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń (nie dodajemy cukru).
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i mieszamy do czasu zgęstnienia.
W rondelku roztapiamy margarynę z chałwą.
Do ostudzonej margaryny i chałwy stopniowo dodajemy również zimny budyń.
Całość dokładnie miksujemy.
Placek z kokosem smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Następnie rozsmarowujemy masę chałwową.
Ciasto przykrywamy plackiem sezamowym. 

Smacznego!

Leave a Reply