Puszysty sernik waniliowy

Szukałam idealnego przepisu na sernik….
taki sernik delikatny, słodki, waniliowy, na kruchym spodzie.
I wreszcie znalazłam.
Taaadaaam!


Puszysty sernik waniliowy

 
Składniki:

Spód:
2 szklanki mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g zimnego masła,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki śmietany 18%.

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
3 budynie waniliowe,
cukier waniliowy,
6 żółtek,
8 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
szklanka mleka.

Polewa:
100 g masła,
3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód ciasta wyrabiamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia).
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. dodajemy ser, budynie, oliwę z oliwek i mleko.
Całość dokładnie miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek.
Do sztywnej piany dodajemy cukier i chwilę miksujemy.
Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut.
Sernik studzimy i przygotowujemy polewę:
Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Dodać pokrojone w kostkę masło i całkowicie je rozpuścić.
Na koniec dodać kakao i całość dokładnie wymieszać.
Polewę lekko przestudzić i udekorować nią ciasto.

Smacznego!

Leave a Reply