Zapiekanka ziemniaczana

Dziś zapiekanka ziemniaczana.
Lubicie?
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.
Ziemniaki, boczek, czosnek i ser żółty – czegoż chcieć więcej?
Mniaaam!

 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków,
25 dag boczku wędzonego w plastrach,
25 dag sera żółtego w kostce,
jajko,
2/3 szklanki śmietany 12%,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
oliwa.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!

Leave a Reply