Barszcz czerwony

Dziś publikuję przepis na moją ulubioną zupę jaką jest barszcz czerwony.
Barszcz to zupa mojego dzieciństwa… pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły
a w domu często był pyszny barszczyk.
Mniaaam!

Barszcz czerwony

Składniki:

6 buraków,
3 marchewki,
2 pietruszki,
seler,
por,
liść laurowy,
ziela angielskie,
sól,
pieprz,
łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie:

Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw.
Miękkie warzywa wyławiamy.
Buraki obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru.
Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie.
Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy
(do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską łyżeczkę kwasku, mieszamy i stopniowo wlewamy do barszczu (często mieszając i degustując)).
Barszcz najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem.

Smacznego!

Leave a Reply