Paluchy Wiedźminy

Wielkimi krokami zbliża się Halloween.
Pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego święta to podążając za trendami kulinarnymi trzeba było upiec sławetne ciasteczka Paluchy Wiedźminy.
Bardzo kruche i efektowne!
Smacznego!

Paluchy Wiedźminy

Składniki:

250 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
jajko,
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
migdały,
przecier pomidorowy.

Wykonanie:

Migdały obieramy ze skórki (migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin).
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
Całość dokładnie miksujemy.
Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem naznaczamy poziome kreski, które smarujemy przecierem pomidorowym za pomocą wykałaczki.
Na końcu paluszka robimy delikatnego kleksa z przecieru pomidorowego i nakładamy na niego migdał.

Paluszki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Smacznego!

Leave a Reply