Pulpety w sosie koperkowym

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym.
Mniam!

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

80 dkg łopatki wieprzowej,
bułka,
1/2 szklanki mleka,
jajko,
cebula,
sól,
pieprz,
mąką,
2-3 łyżki posiekanego koperku,
1/2 szklanki śmietany,
szklanka wywaru,
masło.

Wykonanie:

Mięso musimy zmielić.
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim.
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle.
Odciśniętą bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z łopatką.
Dodajemy jajko, sól, pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy pulpety.
Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron.
Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut.

Sos koperkowy:
Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody i śmietanę.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy koperek.

Smacznego!

Leave a Reply