Sos boloński

Publikuję dziś przepis na domowy sos boloński.
Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż.
Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!
Polecam!

Sos boloński

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
1/2 szklanki bulionu,
2 marchewki,
cebula,
łodyga selera naciowego,
400 g pomidorów z puszki,
400 g koncentratu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
tymianek,
oregano,
bazylia,
pieprz,
sól,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
łyżeczka cukru,
oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Warzywa posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez
15 minut.
Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier.

Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając).

Sos podajemy z makaronem i posypujemy startym, żółtym serem.

Smacznego!

Leave a Reply