Barszcz biały

Ostatnio ugotowałam barszcz biały, taki jak gotuje się w domu rodzinnym mojego męża.
Aromatyczny barszczyk, z sycącą wkładką, do tego jajko … palce lizać… a raczej talerze 🙂
Polecam!

Barszcz biały

Składniki:

(na duży garnek)
25 dag łopatki wieprzowej,
15 dag szynki wieprzowej,
10-15 dag żeberek,
2 białe kiełbasy,
barszcz biały,
szklanka śmietany 30%,
łyżka wegety,
sól,
pieprz,
2 liście laurowe,
ziela angielskie.

Wykonanie:

Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
Wywar gotujemy do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie, wówczas wyciągamy mięso a wkładamy białe kiełbasy i gotujemy kilka minut.
Kiedy kiełbasy będą już ugotowane wyławiamy je.
Mięso i kiełbasę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wywaru.
Następnie do wywaru z mięsem wlewamy barszcz biały i całość gotujemy przez 10 minut.
Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się „przegryzie”.

Smacznego!

Leave a Reply