Rogaliki z dżemem

Ostatnio miałam straszną ochotę na kruche, domowe rogaliki z dżemem.
Szukałam w sieci prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się.
Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem.

Rogaliki z dżemem

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki,
250 g margaryny,
1/3 szklanki cukru pudru,
łyżka śmietany,
2 żółtka,
jajko,
słoik dżemu,
+ cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalki.
Następnie dzielimy ciasto na 4 części.
Każdą część cienko rozwałkowujemy i wycinamy duży okrąg (np. za pomocą talerza).
Okrąg dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy troszkę dżemu i zawijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia).
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply