Ryż z jabłkami i cynamonem

Ostatnio byłam na targu i widziałam śliczne jabłka… a ich zapach… niesamowity!

Postanowiłam więc zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami.

I znowu smaki dzieciństwa… Mam nadzieję, że zarażę nimi nie tylko moją córeczkę ale również i Was.

Mniaaam!

Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

300 g ryżu,

1/2 kg jabłek,

2 łyżki masła,

cukier,

cynamon,

sól.

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy masło, całość dokładnie mieszamy.
Ryż studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do smaku cynamon i cukier i dokładnie mieszamy.
Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka.
Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek.

Smacznego!

Leave a Reply