Rosół

Kiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka.
Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych.
Zachęcam do wypróbowania!

Rosół z indyka

Składniki:

udko z indyka,
szponder,
cebula,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
pietruszka,
plaster selera,
por,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
szczypta pieprzu,
2 łyżeczki soli,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka z zimną wodą (wody powinno być tyle aby mięso było przykryte w całości).
Podobnie postępujemy ze szpondrem.
Do garnka z mięsem wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i pozostawiamy tak mięso na 30 minut.
Następnie wylewamy wodę a wlewamy nową (ponownie w ilości takiej, aby mięso było w niej zanurzone). 
Udko gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi).
Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por).
Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu.
Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny.
Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso.
Por, seler i pietruszka nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki
i obieramy mięso z kości.

Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem z indyka oraz posypujemy natką pietruszki.

 

Rada:
Jeżeli rosół wyda Wam się zbyt blady możemy dodać do zupy trochę mniej niż 1/2 łyżeczki kurkumy.

Smacznego!

Leave a Reply