Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym

Dzisiaj proponuję zupę krem z dyni.
Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych.
Jakich?
Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię.
Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni.
Mniam!

Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym

Składniki:

średnia dynia,
3 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
por,
2 ziemniaki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka imbiru,
1/2 łyżeczki curry,
liść laurowy,
3 ziela angielskie,
sól,
pieprz,
100 ml mleczka kokosowego.

Wykonanie:

Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar.
Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Miękkie warzywa wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki.
Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu.
Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego!

Leave a Reply