Potrawka z kurczaka

Przedstawiam dziś przepis na pyszną potrawkę z piersi z kurczaka.
Prezentowany przepis to smaczna alternatywa dla kotletów z kurczaka.
Zachęcam do wypróbowania!

Potrawka z kurczaka 

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka,
1/2 puszki kukurydzy,
cebula,
papryka ostra,
papryka słodka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
tymianek,
cząber,
2 łyżki mąka,
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
łyżka śmietana.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę.
Kurczaka podsmażamy, posypujemy go odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy.
Do garnka wlewamy wodę (około 2-3 szklanki), dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę paprykę ostrą i słodką, szczyptę tymianku i cząbru) i zagotowujemy.
Dodajemy cebulę, mięso i gotujemy do miękkości kurczaka.
W miseczce mieszam mąkę z odrobiną wody, śmietaną i przecierem pomidorowym.
Całość wlewamy do wywaru z kurczakiem i cebulą i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Leave a Reply