Kawa chałwowa

Uwielbiam kawę a Wy?
Najlepsza jest gorąca, aromatyczna i z mlekiem.
Czasami jednak lubię eksperymentować ze smakiem kawy… i tak też chciałam Was dziś zachęcić do wypróbowania kawy o smaku chałwy.
Obłędna!

Kawa chałwowa

Składniki:

(proporcje podane na 2 większe kubki kawy)

50 g chałwy waniliowej,
50 g chałwy czekoladowej,
2,5 szklanki mleka,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej, przygotowanej w 1 szklance wrzątku,
lód.

Wykonanie:

Chałwę musimy pokruszyć, zalać mlekiem i gotować (często mieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy.
Mleko z chałwą studzimy, rozlewamy do kubeczków, dolewamy po 1/2 szklanki wystudzonej kawy.
Do przygotowanej kawy wrzucamy kilka kostek lodu.
Kawa chałwowa smakuje również wyśmienicie na ciepło. Proponuję zmodyfikować powyższy przepis tak, aby nie chłodzić mleka z chałwą i dolać gorącą kawę. Oczywiście nie dodajemy wówczas kostek lodu 🙂

Na zdrowie!

Leave a Reply