Miętusek

Zauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda
na ciasto miętowe?

Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję.
Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie.
Wypróbujcie koniecznie!
Pyszne!

Wszyscy robią Miętuska! Robię i ja! 🙂

Miętusek

Składniki:

90 g landrynek miętowych,
4 śnieżki,
3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym,
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady,
2 szklanki mleka,
woda,
ok. 125 g biszkoptów.

Wykonanie:

Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy landrynki i gotujemy na małym ogniu (często mieszając)
do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków.

2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku.
Biszkopty układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków.
Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto.
Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Leave a Reply