Chaczapuri

Ostatnio na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować.
Cóż mogę napisać… znikają w momencie.
Rewelacja!

Chaczapuri

Składniki:

2 szklanki i jedna łyżka mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
220 ml kefiru,
400 g fety,
jajko.

Wykonanie:

2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.
Na każdy placek nakładamy farsz i zawijamy chaczapuri w następujący sposób:

Zawinięte chaczapuri nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy przez 4 minuty z każdej strony.

Smacznego!

Leave a Reply