Omlet
Dziś na śniadanie zrobiłam omlet.
Pyszny, delikatny, sycący…czyli taki jakie powinno być śniadanie aby dostarczyć nam energii.
Zachęcam do wypróbowania!
Omlet
Składniki:
2 jajka,
2 łyżki mąki,
łyżka mleka,
szczypta soli,
ulubione dodatki.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z mąką i mlekiem.
Do masy z żółtek dodajemy białka i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę jajeczną i podsmażamy z obu stron (ostrożnie przy przewracaniu omleta na drugą stronę).
Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie omlet został lekko posmarowany twarożkiem i podany z bananami
i brzoskwiniami).
Leave a Reply