Leczo

Nadszedł wreszcie czas na cukinię a wraz z nim na szaleństwo kulinarne z jej wykorzystaniem.
Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego.
Mniaaam!

Leczo

Składniki:

cukinia,
3 papryki czerwone,
2 papryki żółte,
2 cebule,
2 łodygi selera naciowego,
400 g kiełbasy podwawelskiej,
800 g pomidorów w puszce,
2 ząbki czosnku,
2 l bulionu,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Papryki myjemy i również kroimy w kostkę, seler naciowy kroimy drobno.
Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Kiełbasę i cebulkę podsmażamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek.
Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na 15 minut.
Leczo doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Leave a Reply