Krokiety z mięsem

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjne krokiety
z mięsem.
Krokiety podawane są w moim domu od święta
i zawsze smakują rewelacyjnie.
Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony.
Mniam!

Krokiety z mięsem

Składniki:

Naleśniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia),

farsz:
500 g mięsa z rosołu,
2 cebule,
2 łyżeczki masła,
ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki,
1/2 szklanki rosołu,
3 jajka,
sól,
bułka tarta,
olej.

Wykonanie:

Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa.
Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta.
Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Leave a Reply