Sałatka ogórkowa z kurkumą

Przedstawiam dziś przepis na sałatkę ogórkową
z papryką, cebulką i kurkumą.

Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok.
Gorąco polecam!

Sałatka ogórkowa z kurkumą

Składniki:

4 kg ogórków,
2 duże papryki,
6 cebul,
3 szklanki octu,
4 szklanki cukru,
1/3 szklanki soli,
1 łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać.
Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki.
Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę.
Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku.
Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem
w celu pasteryzacji.

 Smacznego!

Leave a Reply