Torcik śmietankowo- jagodowy

Sezon jagodowy w pełni więc trzeba wykorzystać pyszne, leśne owoce i przygotować z nimi ciasto.
Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia.
Franuś jeszcze raz 100 lat!
A wszystkim pozostałym życzę smacznego! 🙂

Torcik śmietankowo- jagodowy

Składniki:

1/2 litra kremówki,
2 śnieżki,
2 galaretki cytrynowe, 
2 galaretki owoce leśne,,
biszkopty okrągłe,
1/2 litra jagód.

Wykonanie:
W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki:
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody,
galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
1/4 litra jagód blenderujemy na mus.
Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami.
Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus.
Krem dokładnie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty.
Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody.
Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych.
Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!

Leave a Reply