Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą

Publikuję dziś przepis na pyszne ciasto
z wykorzystaniem jagód.
Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia.
Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami.
Mniaaam!

Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą

Składniki:

250 g masła,
375 g herbatników,
330 ml kremówki,
250 g mascarpone,
łyżka cukru pudru,
100 g białej czekolady,
jagody do udekorowania.

Wykonanie:

Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza).
Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami.

Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
Powstały krem przekładamy na spód tarty.
Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę.
Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem.
Na tartę układamy jagody.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Leave a Reply