Porke

Publikuj臋 dzi艣 przepis na potraw臋 tradycyjn膮 馃槈
w domu rodzinnym mojego m臋偶a.
Porke to ziemniaki z m膮k膮.
Przygotowanie ich to sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniak贸w (jak z parnika) kojarzy si臋 ze swojskim i spokojnym 偶yciem.
M贸j m膮偶 uwa偶a, 偶e najlepiej smakuj膮 podawane
z okras膮 boczku a ja wybieram wersj臋
z kefirem lub z zsiad艂ym mlekiem.
Polecam!

Porke

Sk艂adniki:

2 kg ziemniak贸w,
m膮ka pszenna,
30 dag boczku,
s贸l,
woda.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobn膮 kostk臋.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich rozgotowania.\
Nast臋pnie nieodcedzone ziemniaki posypujemy grub膮 (5 cm) warstw膮 m膮ki pszennej i gotujemy tak (nie mieszaj膮c!) przez 10-15 minut.
Garnek z ziemniakami i m膮k膮 przek艂adamy na pod艂og臋 (ostro偶nie, 偶eby si臋 nie poparzy膰) i ubijamy bardzo dok艂adnie za pomoc膮 t艂uczka do ziemniak贸w.
Boczek kroimy w drobn膮 kostk臋 i sma偶ymy.
Kiedy t艂uszcz si臋 wytopi dodajemy nak艂adan膮 za pomoc膮 艂y偶ki porke.
Podsma偶amy do momentu a偶 si臋 zrumieni.

Smacznego!

Leave a Reply