Młoda kapustka

Sezon nowalijek już dawno rozpoczęty więc nadrabiam zaległości i publikuję dziś przepis na młodą kapustkę – idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu.

Pyszności!

Młoda kapusta

Składniki:

główka młodej kapusty,
łyżeczka soli,
pieprz,
około 1/2 szklanki wody,
cebula,
masło,
mąką,
około łyżeczki cukier,
kwasek cytrynowy,
koperek.

Wykonanie:

Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno).
Kapustę przekładamy do garnka i posypujemy solą i pieprzem (do smaku).
Kapustę podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty.
Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowy.
Na końcu posypujemy kapustę posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Leave a Reply