Maślankowe ciasto z porzeczkami

Przetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów
z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto.
Przepis naprawdę warty polecenia!
Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato!
Mniaaam!

Maślankowe ciasto z porzeczkami 

Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 g czerwonej porzeczki,
cukier puder.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi
z gałązek porzeczkami.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply