Botwinka

Dzi艣 przedstawiam przepis na zup臋 z botwinki.
Zupa przez jednych lubiana, przez innych pomijana
w jad艂ospisie 馃檪
Przyznaj臋 si臋 szczerze, 偶e botwinka nie nale偶y do moich ulubionych zup ale co roku musi znale藕膰 si臋 w naszym menu 馃檪
Polecam!

Botwinka

Sk艂adniki:

2 p臋czki botwinki,
burak,
p臋czek w艂oszczyzny,
bulion,
1/2 szklanki 艣mietany,
艂y偶ka m膮ki
s贸l,
cukier,
kwasek cytrynowy.

Wykonanie:

W艂oszczyzn臋 obieramy, myjemy i gotujemy do mi臋kko艣ci.
Nast臋pnie odcedzamy ugotowane warzywa.
Botwink臋 oczyszczamy i kroimy razem z li艣膰mi na paski.
Botwin臋 dodajemy do wywaru.
Do wywaru dodajemy r贸wnie偶 obranego i pokrojonego w plastry buraka.
Ca艂o艣膰 gotujemy oko艂o 30 minut i doprawiamy do smaku cukrem, sol膮 i kwaskiem cytrynowym.
Pod koniec gotowania dodajemy m膮k臋 rozmieszan膮 ze 艣mietan膮 i jeszcze chwil臋 gotujemy.
Botwink臋 najlepiej podawa膰 z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

Smacznego!

Leave a Reply