Kaczka bez kaczki

Natrafiłam ostatnio na rewelacyjny przepis na kaczkę wegetariańską tylko bez kaczki.
Takiego psikusa kulinarnego zaproponowała Olga Smile na swoim blogu kulinarnym.
Wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam
i stwierdzam jedno… rewelacja!

Polecam!

Kaczka bez kaczki

Składniki:

25-30 kotletów sojowych,
1,5 litra soku pomarańczowego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru trzcinowego,
pomarańcza,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka lubczyku,
łyżeczka majeranku,
3 jabłka,
sól,
olej.

Wykonanie:

Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety sojowe.
Kotleciki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy.
Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy.
Całość dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wkładamy przekrojone na pół kotlety sojowe, dokładnie je obtaczamy
i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Jabłka nakładamy na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju, posypujemy szczyptą soli, majeranku
i lubczyku i smażymy przez 10-15 minut.
Kotlety sojowe a’la kaczka podajemy z ww. przygotowanymi jabłkami.

Smacznego!

Leave a Reply