Serowa tarta z bobem

Dzisiaj przepis z wykorzystaniem bobu.
W moim rodzinnym domu bób jadamy zazwyczaj solo- tylko ugotowany w osolonej wodzie ale postanowiłam to zmienić i spróbować wykorzystać nasiona bobu
i przyrządzić ciekawą potrawę.
Tak też powstała tarta z bobem.
Smakuje ciekawie i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pyszne!

Serowa tarta z bobem

Składniki:

50 dag bobu,
20 dag mąki,
10 dag masła,
3 łyżki wody,
szczypta soli,
100 ml śmietany 12%,
6 jajek,
ser feta,
20 dag goudy,
pieprz.

Wykonanie:

Bób płuczemy, odsączamy i gotujemy w nieosolonej wodzie.
Kiedy bób zacznie robić się miękki solimy wodę, gotujemy do zupełnej miękkości i odsączamy.
Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 15 minut.
Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach.
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, pokruszony ser feta i 1/2 sera żółtego, obrane ziarnka bobu i doprawiamy do smaku pieprzem.
Masę przelewamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 25 minut.

 

Smacznego!

 

Leave a Reply