Kurczak przygotowany na ryżu

Na niedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu.
Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie!
Polecam!

Kurczak na ryżu

Składniki:

1 kg skrzydełek, udek, podudzi,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka oregano,
łyżeczka estragonu,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki cukru,
6 łyżeczek ketchupu,
2 łyżki wegety,
3 łyżki oleju,
6 szklanek wody,
250 g masła,
2 szklanki ryżu,
3 cebule,
sól,
pieprz,

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków a następnie lekko solimy i posypujemy pieprzem.
2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy bazylię, tymianek, oregano, estragon, łyżeczkę słodkiej papryki i olej.
Przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przygotowujemy sos:
Wodę musimy zagotować z 1/2 łyżeczkami pieprzu, wegetą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, kostką masła, cukrem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na blaszkę do pieczenia wsypujemy ryż, na którym układamy cebulę pokrojoną w plastry.
Na cebulę układamy kurczaka i całość zalewamy sosem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.

Smacznego!

Leave a Reply