Ryż na mleku z truskawkami

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami.
Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami.
Mniaaaam!

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

2 szklanki ryżu,
5 szklanek mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/2 kg truskawek.

Wykonanie:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół.
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając.
Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać.
Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy.
Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%.
Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek i przykrywamy pozostałym ryżem.
Blaszkę z ryżem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut.
Pozostałe truskawki może zblenderować i uzyskanym musem polać nasz ryż.

Smacznego!

Leave a Reply