Karpatka

Długo… zdecydowanie za długo szukałam przepisu na idealną karpatkę!
Największy problem miałam z kremem… który, zawsze był zbyt mało karpatkowy
Aż w końcu udało mi się znaleźć przepis na idealną karpatkę.
Wypróbujcie!

Karpatka

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
125 g margaryny,
5 jajek,
1 szklanka wody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Krem:
750 ml mleka,
250 g masła,
3/4 szklanki cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
4 łyki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,

dodatkowo:
cukier puder.

Wykonanie:

Aby przygotować ciasto na karpatkę musimy w garnku zagotować wodę, dodajemy margarynę, która powinna się rozpuścić.
Zmniejszamy do minimum płomień pod garnkiem z margaryną i dodajemy sól oraz mąkę.
Całość energicznie mieszamy łyżką do momentu aż przygotowana masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Ciasto studzimy a następnie dodajemy do niego proszek do pieczenia oraz po 1 jajku i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
Teraz z przygotowanej masy powinniśmy upiec dwa ciasta.
Połowę ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem.

Krem:

500 ml mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami.
Pozostałe mleko, mąki i żółta miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu.
Budyń studzimy.Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń.
Na pierwszy blat karpatki nakładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem karpatki i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply