Muffinki z truskawkami i rabarbarem

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek.
Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki.
U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Mniam!

Muffinki z truskawkami i rabarbarem 

Składniki: 

2 szklanki mąki,
szklanka cukru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka mleka,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
10 dag truskawek,
1 łodyga rabarbaru,
2 łyżeczki cukru pudru,

+ kruszonka:
50 g masła,
50 g cukru,
100 g mąki.

Wykonanie:

Truskawki i rabarbar musimy umyć a następnie obrać rabarbar i oczyścić truskawki ze szypułek.
Rabarbar kroimy w małą kostkę, truskawki na pół i mieszamy z cukrem pudrem.
Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.
Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.
Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę.
Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce.

W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę:
wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość.

Na ciasto nakładamy rabarbar i truskawki i całość posypujemy kruszonką.
Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Leave a Reply