Muffinki czekoladowe z chilli

Nie ma nic bardziej kuszącego niż czekolada i chilli…
Lubicie takie połączenie?
Zachęcam do wypróbowania pysznych muffinek… czekoladowych i ostrych… Mniaaam!

Muffinki czekoladowe z chilli
Składniki:

szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju Kujawskiego,
jajko,
6 łyżeczek kakao,
100 g margaryny,
3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki cukru pudru,
niepełna, płaska łyżeczka zmielonych, suszonych płatków chili,
tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia musimy przesiać przez sitko do miski a następnie dodajemy cukier.
Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej oraz dodajemy jajka.
Płynną masę dodajemy do suchych składników i całość miksujemy na gładką masę.
Pod koniec miksowania dodajemy 3 łyżeczki kakao oraz płatki chili i dokładnie mieszamy.
Do papilotek nakładamy masę
i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka).
Do garnuszka wlewamy gorącą wodę, wsypujemy cukier puder i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i całkowicie ją rozpuszczamy.
Na koniec dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy.
Polewę lekko musimy przestudzić i polewamy nią muffinki.
Czekoladę rozdrabniamy na wiórki (u mnie za pomocą rozdrabniacza) i posypujemy muffinki na których jest jeszcze płynna polewa czekoladowa.

 Smacznego!

Leave a Reply