Kruche ciasto z truskawkami

Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki.
Tym razem coś do kawusi- ciasto!
Mniaaaam!

 

Kruche ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki,
250 g zimnej margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 żółtek,
3 łyżki cukru pudru,

Masa:
5 białek,
szklanka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 budynie waniliowe,
1/2 szklanki oleju,

+ 1/2 kg truskawek,
1/4 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami.
Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut.
Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i osuszamy.
Truskawki kroimy wzdłuż, zasypujemy cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, cukier, wsypujemy budynie i na końcu wlewamy olej.
Na upieczone ciasto nakładamy przygotowaną masę, na której układamy truskawki.
Pozostały w zamrażalce kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na truskawki.
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.

Smacznego!

Leave a Reply