Pałki po cygańsku

Dziś publikuję przepis na pyszne pałki z kurczaka
w sosie.
Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach
i na mnie.
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało.
Polecam!

Pałki po cygańsku

Składniki:

10 nóżek z kurczaka,
2 cebule,
1/4 szklanki ketchupu,
190 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki octu,
2 łyżki masła,
10 suszonych śliwek,
230 g powideł śliwkowych,
1/2 szklanki wody,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra.

Wykonanie:

Nóżki z kurczaka obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków.
Pałki posypujemy obficie paprykami, solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na nie kurczaka.
Nóżki obsmażamy z obu stron.
Pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Śliwki myjemy i kroimy w paseczki.
Na pozostałym po kurczaku tłuszczu obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki.
Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę
i cały czas mieszając chwilę gotujemy.

Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny.

Smacznego!

Leave a Reply