Cebulaki

Żeby uznać, że moje wakacje były udane muszę odwiedzić Kazimierz Dolny.
Jest to dla mnie miasteczko magiczne, urokliwe i pełne pyszności.
Każda wizyta kończy się zakupem kilku pysznych cebularzy lubelskich.
Cebularze są produktem tradycyjnym regionu i jeżeli tylko będziecie w okolicy to zachęcam do ich spróbowania.
W oczekiwaniu na wakacje i cebularze postanowiłam spróbować choć troszkę przypomnieć sobie ich smak
i zrobiłam cebulaki.
Dobre…. choć do oryginału im daleko 🙂
Polecam!

 

Cebulaki

Składniki:

30 g drożdży,
łyżka cukru,
1/2 kg mąki pszennej,
szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki soli,
60 g margaryny,
2 cebule,
3 łyżki maku,
łyżeczka soli,
2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Pokrojoną cebulę wrzucamy do wody i gotujemy 5 minut na małym ogniu.
Następnie odlewamy wodę i do gorącej cebuli dodajemy mak, olej i sól.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem.
Mleko podgrzewamy i do ciepłego (nie gorącego) dodajemy margarynę, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników.
Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem.
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg.
Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy placek i nakładamy na niego wcześniej przygotowaną cebulę.
Cebulaki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut (pieczemy na złoty kolor).

Smacznego!

Leave a Reply