Szarlotka z bez膮

Publikuj臋 dzisiaj kolejny przepis z cyklu kuchnia mojej mamy 馃檪
Tym razem na tapecie pyszna szarlotka, kt贸ra kojarzy mi si臋 z niedzielnymi popo艂udniami.
Musicie koniecznie spr贸bowa膰!
Polecam!

Szarlotka z bez膮

Sk艂adniki:

3 szklanki m膮ki pszennej,
5 dag cukru,
15 dag cukru pudru,
25 dag margaryny,
2 艂y偶ki 艣mietany,
4 jajka,
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
1 kg jab艂ek,
cukier waniliowy,
艂y偶ka cynamonu,
s贸l.

Wykonanie:

M膮k臋 i proszek do pieczenia siekamy no偶em z margaryn膮.
Nast臋pnie dodajemy 5 dag cukru, 偶贸艂tka i 艣mietan臋 i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie cz臋艣ci, zawijamy w foli臋 i wk艂adamy do lod贸wki na godzin臋.
Jab艂ka obieramy, myjemy i 艣cieramy na du偶ych oczkach tarki a nast臋pnie sma偶ymy w garnku, dodaj膮c cynamon i cukier do smaku.
Po艂ow膮 ciasta nak艂adamy na nat艂uszczon膮 i wy艂o偶on膮 blach臋.
Na ciasto nak艂adamy przygotowane jab艂ka a na nie 艣cieramy na du偶ych oczkach tarki pozosta艂e ciasto (zostawiamy ma艂y kawa艂ek ciasta).
Z bia艂ek ubijamy sztywn膮 pian臋, dodajemy szczypt臋 soli i cukier puder.
Pian臋 wyk艂adamy na ciasto a na wierzch 艣cieramy pozosta艂e ciasto.
Ciasto wk艂adamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na oko艂o 35-40 minut (do zrumienienia).

Smacznego!

Leave a Reply