Rolada kokosowa

Przedstawiam dziś przepis na roladę kokosową.
Przygotowanie rolady nie zajmuje dużo czasu
i w gruncie rzeczy wcale nie jest takie trudne.
Wspominam o trudności ponieważ poniekąd chwalę się swoją pierwszą w życiu roladą (bałam się, że nie będę potrafiła jej zwinąć, że się pokruszy, itd).
Przepis na roladę dostałam od mojej
przyjaciółki- najlepsiejszej z najlepsiejszych i taka jest właśnie ta rolada- najlepsiejsza z najlepsiejszych 🙂
Polecam!

Rolada kokosowa

Składniki:

250 g herbatników maślanych,
20 g gorzkiego kakao,
szklanka zimnej wody,
300 g margaryny,
100 g cukru pudru,
200 g wiórek kokosowych,
50 ml soku pomarańczowego.

Wykonanie:

Herbatniki drobno kruszymy.
Wodę gotujemy w rondelku, dodajemy kakao i 50 g margaryny.
Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się margaryny a następnie dodajemy pokruszone herbatniki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
250 g margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je.
Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy.
Delikatnie zwijamy ciasto w roladę.
Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Porada:
Zamiast soku pomarańczowego możemy dodać do rolady kieliszek wódki.

Smacznego!

Leave a Reply