Tortilla wersja hot

Publikowałam już przepis na tortillę w wersji domowej.
Postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i zrobić ją w ostrzejszej wersji.

Tortilla w wersji hot

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
160 ml gorącej wody,
2 łyżki oleju,
sól,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka czubata przecieru pomidorowego.
dodatki.

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej, paprykę ostrą i przecier pomidorowy.
Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto.
Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni.
Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę.
Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi
z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup.

Smacznego!

Leave a Reply