Ciasto ucierane z rabarbarem

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu przepisy mamy.
Tym razem na tapecie ciasto ucierane z rabarbarem.
Mniam!

Ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki:

30 dag margaryny,
30 dag cukru,
6 jajek,
szczypta soli,
odrobina otartej skórki z cytryny,
sok z cytryny,
45 dag mąki,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 łyżek mleka,
kilogram rabarbaru + 20 dag cukru,
1,5 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Margarynę ucieramy na pianę z cukrem.
Cały czas ucierając dodajemy jajka, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, mleko.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w grube paski.
Rabarbar mieszamy z 20 dag cukru, cynamonem.
Blachę natłuszczamy.
Na blachę wylewamy ciasto, układamy rabarbar i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

Smacznego!

Leave a Reply