Zupa ogórkowa

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową
i kwaśną 😉 zupę ogórkową.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.
Polecam!

Zupa ogórkowa

Składniki:

2,5 litra bulionu warzywnego,
10-12 ogórków kiszonych,
sok pozostały z kiszonych ogórków,
łyżka masła,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,
sól,
1/2 łyżeczki vegety,
3-4 ziemniaki,
3 łyżki śmietany.

Wykonanie:

Ogórki kiszone tarkujemy na dużych oczkach tarki.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki.
Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu.
Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem
z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą.

Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy.
Śmietanową zalewę wlewamy do gorącej zupy i mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej.

Smacznego!

Leave a Reply