Shrek

Na ten weekend proponuję zrobić bajkowe ciasto.
Ciasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze  świetnie smakuje.
Mam nadzieję, że zasmakuje małym i dużym łasuchom!

 

Shrek

Składniki:

4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
900 ml zielonego soku,
3 budynie waniliowe,
660 ml śmietany kremówki,
3 galaretki agrestowe,
2 łyżki cukru pudru,
2 opakowania delicji.

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. 
Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. 
Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  
Całość dokładnie mieszamy. 
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).

Budynie mieszamy z 250 ml soku (nie dodajemy cukru).
Pozostały sok gotujemy, dodajemy do niego budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia.
Gorący budyń wylewamy na biszkopt.
Na wystudzonym budyniu układamy delicje.
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ostudzone galaretki.
Masę śmietankową wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki na godzinę.
Pozostałą galaretkę agrestową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.
Ostudzoną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki do momentu aż stężeje. 

Smacznego!

Leave a Reply